Antalya Serbest Bölgesi, 2024 yılının ilk üç çeyreğinde 838,6 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4'lük bir büyümeyi işaret ediyor.
Sanayi üretiminde lider sektörler
Bölgedeki üretimin yüzde 93’ü sanayi grubu imalatı olarak öne çıkıyor. Yat, elektronik ve medikal sektörlerindeki yüksek katma değerli üretim ise Antalya Serbest Bölgesi’ni Türkiye’nin ihracatında ön plana çıkaran faktörler arasında yer alıyor. 2023 yılında ülke genelinde kilogram başına ihracat değeri 1,60 USD seviyesinde iken, Antalya Serbest Bölgesi’nde bu oran, yat sektöründe 45 USD, elektronik sektöründe 40 ila 145 USD, medikal sektörde ise 8 ila 140 USD arasında değişiyor.
İstihdama büyük katkı
Antalya Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren 87 firma, toplamda 8 bin 275 kişiye istihdam sağlıyor. Bölge, ekonomik büyümeye katkısının yanı sıra nitelikli iş gücüne olan talebi artırarak Türkiye’nin insan kaynakları potansiyelini daha verimli kullanmasına destek oluyor.
Yabancı yatırımcıların ilgisi
Antalya Serbest Bölgesi Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgenin kalifiye iş gücü, yatırımcılara sunulan kolaylıklar ve lojistik avantajları sayesinde yüksek katma değerli üretim ve ihracata odaklandığını belirtti. Gürses, bölgenin yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini ve yatırımlara devam ederek bölgenin potansiyelini artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye’nin ekonomik hedeflerine katkı
Antalya Serbest Bölgesi'nin ticaret hacmi, sektörel verimliliği ve istihdam kapasitesinin, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Genel Müdür Gürses, "Mevzuat istikrarının sağlanması ve yatırımların sürdürülebilirliği, ihracatçılarımızın dünya pazarlarına daha hızlı ve düşük maliyetle ulaşmasına olanak tanıyacaktır" ifadelerini kullandı.