Antalya'nın fethinin 818. yıl dönümü 5 Mart’ta Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen çeşitli programlarla kutlanacak. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Mevlevihane yerleşkesinde düzenlenen toplantıda kutlama program hakkında bilgiler verdi. Vali Şahin, her yıl olduğu gibi bu yılda Antalya’da  çok önemli iki günü art arda idrak edeceklerini kaydetti. 

Serik Toptancı Hali'nde Sebze Deposu Kundaklandı! O Anlar Kamerada Serik Toptancı Hali'nde Sebze Deposu Kundaklandı! O Anlar Kamerada

Antalya’nın fethinin bu yıl 818. yıl dönümünü 5 Mart’ta kutlayacaklarını dile getiren Vali Şahin, “‘Evimiz Akdeniz’ mottosuyla belirli bir süredir fethi kutluyoruz, artık otursun istiyoruz, kurumsallaşsın istiyoruz. Valiliğimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi ile birlikte üçlü bir çalışma sergiliyoruz. 6 Mart’ta ise Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin 95. yılını kutlayacağız” dedi. 

Antalya Fethi Ve Atatürk'ün Gelişini Coşkuyla Kutlayacak 2

Fetih günü programının içeriği hakkında bilgiler veren Şahin, “Akdeniz Üniversitesi Uluslararası Antalya Fetih Sempozyumu düzenleyecek. Tarih, dil kültür ve edebiyat temalı çok değerli sunumlarımız var. Açılış konferansını Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde saat 10.00’da Prof. Dr. Haşim Şahin yapacak. 12.45'te Muratpaşa Camii'nde bir mevlid-i şerif tertip ediliyor. 20.45'te Fetih Sergisi açılışını Antalya Kültür Merkezi’nde yapacağız. Yine aynı yerde saat 21.00'de Antalya'nın Fethi programının hep beraber yapacağız. Milli Savunma Bakanlığının Mehteran Takımı bizlerle olacak. Türk topluluklarının halk oyunları gösterisi olacak.” diye konuştu.

Vali Şahin, fetih gününün sadece Antalya için değil tüm Türkiye için önemli olduğunun altını çizdi.

Antalya Fethi Ve Atatürk'ün Gelişini Coşkuyla Kutlayacak 3

"Coşkuyla Kutlayacağız"

Türklerin Anadolu’ya 1071 yılından önce geldiğini aktaran Şahin, “1071’den de önce geldik. 1071 ve sonrasında denizden gelip Antalya'yı fethettiğimiz 1207’de bunlardan biridir. Bu tarihler bizim devletimizin kurduğumuz, artık tapu senedini alıp,kalıcı olduğumuz tarihlerdir. Bu kalıcılık yaklaşık 1000 yıldır devam ediyor. Bu coğrafya artık bizim vatanımız, Akdeniz'de artık bizim evimiz, mavi vatandan da Gökhan vatandan da bahsediyoruz. 6 Mart'ta Atatürk'ün Antalya gelişinde yine benzeri bir önemi var. Atatürk’ün Antalya'ya gelişi sıradan bir ziyaret değildi. Mustafa Kemal Atatürk o yıllarda savaş rüzgarları esiyordu ve Mussolini İtalya'sı başta Antalya olmak üzere bizim Akdeniz ve Ege kıyılarında hak iddia ediyordu. Atatürk'ün bu ziyareti bir mesaj niteliğindeydi. Bu topraklar bizim vatanımız, biz bu toprakları kimseye vermeyiz, ne gerekirse onu yapmaya da hazırız. Bu mesajı Antalya'dan verdi. Son derecede caydırıcı oldu, İtalya bir ileri hareketten, savaştan kaçındı. Türkiye'nin Anadolu coğrafyası başta olmak üzere birliğinin, bütünlüğünün bunlar kilometre taşlarıdır. Biz Antalya olarak bu kilometre taşlarını yeni nesle anlatmak tanıtmak istiyoruz. Bu yüzden de burada hep birlikte her yıl Fetih Günü’nü de Atatürk'ün Antalya'ya gelişini de en coşkulu şekilde kutlamaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Yivli Minare ve Cami’nin fetihten hemen sonra yapıldığını belirterek, Antalya’nın bir Türk ve Müslüman yurdu olduğunun tescil belgesi, tapu senedinin üzerindeki mühür gibi olduğuna vurgu yaptı. 

Muhabir: İsa Akar