Antalyaspor'da Teknik Heyetten İki Kişi İle Yollar Ayrıldı Antalyaspor'da Teknik Heyetten İki Kişi İle Yollar Ayrıldı

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar, geçmişte üniversite giriş sınavlarındaki başarısıyla dikkat çeken Antalya’nın eski günlerini adeta mumla arar olduğunu söyledi. Iltar, Milli Eğitim’de acilen liyakat sistemine dönülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 

Akdeniz GERÇEK’E konuşan Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar, AKP iktidarının 2014 yılında çıkardığı bir yasa ile ülke genelinde liyakatle atanmış, birikimli, deneyimli, kıdemli yaklaşık 30 bin okul/kurum müdürü ve müdür yardımcısının görevden alındığını vurgulayarak, o tarihten itibaren eğitimin hem ülke genelinde hem de Antalya’da yavaş yavaş geriye gittiğini iddia etti.

 

BİAT YOLU TERCİH EDİLDİ

Iltar, şöyle konuştu: “AKP iktidarı mülakat ile bitirdiği okul türüne ve sendikasına bakarak boş olan yöneticiliklere atama yapmıştır ve halen yapmaya devam etmektedir. Atanan bu yandaş müdürler güçlerini oturdukları koltuktan değil mülakatta kendilerine yüksek puan veren ya da verdirten siyasetçi ya da buna benzer güçlerden aldıkları için eğitime fazla önem vermeyerek biat etme yolunu seçmişlerdir. Her Bakan değişikliğinde yapılan yeni program değişiklikleri, başarılı okulları başarısız hale getirmek için ‘proje okul’ adı altında tüm çalışanlarının başka okullara tayinlerinin yapılması ve yerine yine bir sendikaya mensup kişilerin keyfi olarak getirilmiştir.”

 

BİLİMSELLİKTEN UZAKLAŞILDI

“Bunun yanında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile devlet memurlarının güvencelerini ortadan kaldırma tehdidi ile eğitim emekçileri üzerinde baskılar artmıştır. Özel okullar teşvik edilerek devletin kendi okullarını unutması ve bu okullara kadrolu öğretmen atamayarak asgari ücretin altında ücretli öğretmenler çalıştırılmıştır. Öğretmenler her fırsatta itibarsızlaştırılmış, bilimsel, milli, çağdaş, laik, eğitimden uzaklaşılmış, rehber öğretmenler yine psikolojik danışmanlık hizmeti veremeyecek duruma getirilmiştir. Okul/kurum idareleri tarafından bilimsel olmayan seçmeli ders seçilmesi konusunda öğrenci ve velilere zorlamalar yapılmış, sınav sistemi sık sık değiştirilmiştir.”

 

BİLİMSEL OLMAYAN DUYURULAR

“Eskiden okullara/kurumlara gidildiğinde salonlarda ve panolarda bilimsel yarışma duyuruları, sosyal ve kültürel etkinlik duyuruları, tiyatro, sinema gibi etkinlik duyurularına rastlanırdı. Şimdi ise okullarda Milli Eğitim devreden çıkmış tamamen Diyanet’e bağlı ya da bağımsız vakıfların bilimsel olmayan duyuru ve afişleri görülmektedir. Mülakatla atanan okul/kurum müdürleri de oturacakları koltuğu sağlamlayabilmek için adeta yarışarak bu katılımları zorunlu hale getirmek için çalıştıkları görülmektedir.”

 

ACİLEN LİYAKATE DÖNÜLMELİ

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatih Iltar, eğitimde acilen liyakate dönülmesi gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle tamamladı: “Antalya’nın eğitimdeki başarılı günlerini adeta mumla arar olmuştur. Türkiye’deki eğitimin durumu bu iken Antalya’nın farklı bir şekilde eğitimde üniversite sınavlarında derece yapabileceği düşünülemez. Zaten gösterilen başarı hayalidir. Örneğin, yeni sınav sisteminde bir net doğrusu olmayan öğrencinin değerlendirmeye alınmayacağı şeklindeki sınav hazırlığı başarısızlığı kapatarak daha başarılıymış gibi bir ortalama puan olduğunu göstermeye çalışmaktır. Kurumlarda eğitim çalışanları her defasında sahipsiz bırakılırsa, veli, öğrenci, öğretmen, müdürlerin, sürekli değerlendirme baskısı sürer ise başarı yakalanamaz. Tüm bu yanlış uygulamalardan acilen vazgeçilerek, akılcı ve bilimsel, öğrenci merkezli, Türk Milli Eğitiminin amaçları doğrultusunda düşünebilen, özgüveni gelişmiş, kendisini ve çevresini sorgulayabilen, cumhuriyet değerlerine sahip çıkacak bir nesil yetiştirecek programlar uygulanır ise başarı kendiliğinden artacaktır.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim