Alucra Anlamı Nedir?

Alucra isminin kökeni, iki farklı rivayete dayanmaktadır. Birinci rivayete göre, bölgede bol miktarda alıç ağacının bulunması sebebiyle bu ismin verildiği düşünülmektedir. İkinci rivayete göre ise, Fatih Sultan Mehmet, Şebinkarahisar'dayken elini bu bölgeye uzatarak "el-ücrâ" (ücra yer) demiş ve bu şekilde Alucra ismi ortaya çıkmıştır. Her iki rivayet de Alucra isminin tarihî ve coğrafi özellikleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir.

Alucra Adı Nereden Gelmiştir?

Alucra'nın adının kökeni, alıç ağacının çokluğu ve Fatih Sultan Mehmet'in bölgeye dair sözleriyle ilişkilendirilmiştir. Otlukbeli Savaşı'ndan sonra bölgenin Osmanlı idaresine geçmesiyle birlikte, Alucra'nın adı daha da yaygınlaşmıştır.

Giresun Alucra Hangi Türk Boyundan?

Alucra'nın yerleşim tarihi Hititlere kadar uzanmakta olup, bölge zamanla İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetilmiştir. M.S. 391 yılında Alucra, Orta Asya'dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin istilasına uğramış ve yaklaşık 60 yıl boyunca Türklerin yönetiminde kalmıştır.

Alucra Sivas'tan Ne Zaman Ayrıldı?

Selçuklu döneminde, Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey'in kardeşi İbrahim Yanal'ın Sivas ve Erzincan'ı ele geçirmesiyle Alucra, Selçukluların hâkimiyetine geçmiştir. Daha sonra Mengücek Beyliği yıkılmış ve Alucra, Anadolu Selçuklu Devleti'ne katılmıştır.

Sivas İl Olmadan Önce Nereye Bağlıydı?

Sivas vilayetine bağlı birimler arasında Sivas Sancağı, Amasya Sancağı, Karahisar-ı Şarki Sancağı ve daha sonra Tokat Sancağı yer almaktaydı. Ayrıca 1867-1869 yıllarında Canik Sancağı da Sivas Vilayeti'ne bağlanmıştır.

Gülistan Sönük Kimdir? Kaç Yaşında? Nereli? Gülistan Sönük Kimdir? Kaç Yaşında? Nereli?

Alucra'nın Neyi Meşhur?

Alucra, yöresel lezzetleriyle de dikkat çekmektedir. Özellikle "Alucra oğlak kebabı", bölgenin önemli lezzetlerinden biri olup coğrafi işaret almıştır. Bu lezzet, Alucra'nın kültürel mirasının bir parçasıdır.

Alucra Kürt Mü?

Alucra'nın halkının tamamına yakını, Türkmen/Çepni kökenlidir. Bu yüzden Alucra'nın Kürt kökenli bir nüfusu bulunmamaktadır. Bölgenin tarihî kayıtlarına göre Türkmen boyları burada ağırlıklı olarak yaşamışlardır.

Alucra Çepni mi?

Alucra, Giresun bölgesindeki diğer ilçeler gibi Çepni Türkleri tarafından yerleşilmiştir. Bu bölgede Çepniler ağırlıklı olarak yaşamakta olup, özellikle Şebinkarahisar ve Alucra'da Çepniler çoğunluktadır.

Şebinkarahisar Sivas'tan Ne Zaman Ayrıldı?

1922 yılında sancakların ortadan kaldırılmasıyla Tokat, Amasya ve Şebinkarahisar sancakları, Sivas'tan ayrılmış ve müstakil vilayetler haline gelmişlerdir.

Alucra Hangi Dil?

Alucra ismi Türkçe kökenlidir ve bölgede konuşulan dil de Türkçedir. Bölge halkı, Türkçenin bu yöreye özgü ağız ve lehçelerini kullanmaktadır.

Alucra Nereye Sınır?

Alucra, deniz seviyesinden yaklaşık 1430 metre yükseklikte bir yayla ilçesidir. İlçenin doğusunda Gümüşhane, güneyinde Erzincan, güneybatısında Çamoluk, batısında Şebinkarahisar, kuzeyinde ise Yağlıdere ve Espiye ilçeleri bulunmaktadır.

Giresun Alucra Kaymakamı Kimdir?

Alucra'nın mevcut kaymakamı Muhammet Cengiz'dir. Kaymakam, bölgedeki çeşitli projeleri ve sosyal etkinlikleri yönetmektedir.

Çepni Türkleri Alevi Mi?

Çepni Türkleri, tarih boyunca Alevi-Bektaşi inancına sahip olmuşlardır. Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon ve Bayburt gibi Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yaşayan Çepniler, zamanla Alevi inancından uzaklaşmış olsalar da köklerinde Alevi inancı bulunmaktadır.

Çepni Hangi Millet?

Çepniler, Oğuz boylarından biridir. Gök Han'ın dört oğlundan biri olarak sayılan Çepni boyu, Üç-Oklar'ın Gün Han koluna bağlıdır ve Oğuzların en kalabalık boylarından biridir.

Sivas Çepni Alevi Mi?

Sivas'taki Çepniler, Aleviliği benimseyen Türkmen boylarından biridir. Sivas'ın birçok bölgesinde Çepni yerleşimleri bulunmakta olup, bu köyler Alevi-Bektaşi kültürünü sürdürmektedir.

Giresun Alucra'da Alevi Var Mı?

Alucra sınırlarının kuzey-güney ve doğu-batı istikametinde dışına çıkıldığında, Alevi-Bektaşi unsurlar ve köyler bulunabilir. Ancak Alucra'nın kendisi ağırlıklı olarak Türkmen/Çepni kökenlidir ve Alevi nüfus oranı düşüktür.

Giresun Hangi Millet?

Giresun, Karadeniz'e kıyısı olan ve doğudan batıya Trabzon, Gümüşhane, Erzincan, Sivas ve Ordu illeriyle çevrili bir ildir. Yerli halkının çoğunluğunu ise Çepniler oluşturmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi