Bu yıl 61'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve eşi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın nakil süreçlerini konu alan "Altın Eller" belgeselinin galası yapıldı. Belgesel, Atatürk Kültür Merkezi Perge Salonu’nda izleyici karşısına çıktı. Gösterim sonrası düzenlenen söyleşiye belgeselin yönetmeni Sevgi Hirschhauser, Özkan çifti ve nakil yapılan hastalar katıldı.
Duygulandığım anlar oldu
Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyanın tanıdığı Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde, birçok organ nakli yapılabilen tek merkez olduklarını vurguladı. Özkan, rahim, yüz ve kol nakli yaptığı hastaların galaya katılmasından büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Bu sürprizin belgeselin yönetmeni Sevgi Hirschhauser tarafından hazırlandığını belirten Özkan, Bana da sürpriz oldu, Sevgi Hanım organize etmiş. Hepsinin ayağına sağlık. Belgeselden bir proje olarak bahsetmek istemiyorum. Şu ortamı hiçbir şekilde böyle düşünmemiştim. Amatör sık sık yaptığımız hastane içinde tanıtımlardan bir tanesi gibi düşündüm. Bu kadar büyük ölçüde güzel bir proje olacağını düşünmemiştim. İlk defa bu kadar büyük bir ölçüde bir aile gibi bir araya geldik. Duygulandığım anlar oldu. Filmin tam halini ilk kez izledim'' dedi.
Doktor olmanın en güzel tarafı hayatlara dokunmak
Prof. Dr. Özlenen Özkan ise belgeselin hem kendileri hem de gelecek nesiller için anlamlı bir eser olduğunu dile getirdi. Yaşadıkları zorlu süreçleri yansıtan belgeselin duygusal bir deneyim olduğunu belirten Özkan, "Çok güzel olmuş, torunlarımız olursa inşallah torunlarımıza nasıl bir dedeleri olduğunu göstermek adına çok güzel bir şey oldu. Duyguluydu. Yaşadıklarımızın 10’da biri diyebilirim. O zamana gelene kadar neler çekildi. Çok şahidim. 20 yıldır Ömer’i tanıyorum, o işe nasıl gönül verdiğini, hayatını ortaya koyduğunu o kadar iyi biliyorum ki bunu herkese gösterme fırsatını sağladığı için yönetmene çok teşekkür ediyorum. Kocaman bir aile olduk. Ben Ömer’e sahip olduğum için çok şanslıyım ama Antalya çok şanslı, Türkiye çok şanslı. İyi ki varsın hocam. Doktor olmanın en güzel tarafı dokunduğunuz hayatları karşınızda çok güzel bir şekilde görmek. Bunu sadece bu iş için yapıyorsunuz. Çocukken de doktor olmayı bunun için istiyordum, büyük ihtimal Ömer hoca için de öyledir. Bazı insanların kahramanları olmak çok özel bir şey, onu da Allah nasip etti. Hayatlarını düşündükleri zaman, çocuklarına baktıklarında Ömer Özkan ya da ben akıllarına geleceğim. Bizim için çok büyük motivasyon oldu'' diye konuştu.
Bu projeyi gerçekleştirmek gurur verici
Belgeselin yönetmeni Sevgi Hirschhauser, dünyaca tanınan Özkan çiftine ulaşmanın zor olduğunu, ancak onlarla kurduğu bağ sayesinde bu özel projeyi hayata geçirebildiğini belirtti. Hirschhauser, belgeselin dünyaya gösterilmesinin ve bu değerli isimlerin hikayesinin anlatılmasının büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi.
‘’Altın Eller'' Belgeselinin Konusu
Belgesel, 2011 yılında rahmi olmadan doğan Derya Sert'e yapılan dünyadaki ilk kadavradan rahim nakli ve bu nakilden sonra doğan bebeğin benzersiz hikayesini anlatıyor. Aynı zamanda, Türkiye’nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan’ın başarılarını da ele alıyor.