Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde bu yıl 24 Kasım-3 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek 13. Antalya Kitap Fuarı törenle kapılarını açtı. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine, CHP Gurup Başkan Vekili Ali Mahir Başarır, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, milletvekilleri, siyasi parti il ve ilçe başkanları, belediye başkanları, meclis üyeleri, yazarlar, STK başkanları, muhtarlar, yayın evleri temsilcileri, çok sayıda kitapsever ve Antalyalılar katıldı.
Diğer yıldada başkanla burda olacağız
Ali Mahir Başarır yaptığı konuşmada, 'Ülkemiz için dezavantaj değil bazen dezavantaj oluyor Büyükşehir belediye milletvekilleri çok kıymetli onur konuğumuz değerli protokol, hanımefendiler, değerli öğretmenlerimiz hepimizin önünde saygıyla eğiliyorum. Büyükşehir Belediye Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Toroslar ve Akdeniz’in arasında olan güzel şehir Antalya’yı çok kıymetli yazarlarımızın kitaplarıyla buluşturduğu için teşekkür ediyorum 13. senesini kutluyoruz' dedi. Başarır’ın konuşmasının devamındaki sözleri Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için Böcek’e vize olarak anlaşıldı. '13. Yılını kutluyoruz bu sene. Sayın Başkanla seneye 14.’sünde burada olacağız değerli dostlarım” diyen CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın sözleri büyük alkış aldı. Dönem yazılmasın, çizilmesin, sorgulanmasın dönem ama biz onlara inat okuyacağız. Daha aydın bir ülke için hep beraber mücadele edeceğiz. Yaşasın Cumhuriyet Yaşasın Atatürk, Yaşasın Devrimciler' dedi.
Sanatın gücüne inanıyoruz
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, Cumhuriyetin ikinci yüz yılını ve 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başladığı konuşmasında kitap okumanın önemine değindi. Göreve geldiğinde Antalya’yı kültür ve sanat kenti yapacağı sözünü verdiğini hatırlatan Başkan Böcek, 'Planlı, kurallı, kimlikli kent vizyonumuzla, tüm dünyayı sarsan pandemi, ekonomik kriz, Cumhuriyet tarihimizin en büyük Manavgat yangını, Kumluca Finike sel afetleri, Türkiye’nin en büyük deprem felaketi gibi olumsuzlukları bahane etmeden tüm sıkıntıları dayanışmayla birlikte aştık. Altyapı, üstyapı, sosyal yardımlar, yerelden kalkınma, çevre gibi alanlarda projelerimizi teker teker hayata geçirirken, halkımızı kültürel etkinliklerden, sanatsal faaliyetlerden de asla mahrum bırakmadık. Yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde fark yaratan birçok etkinliğimiz ile kültür-sanat coşkusunu en üst seviyelere çıkardık. Çünkü biz kültürün ve sanatın gücüne inanıyoruz. Aydınlığa doğru yürüyen toplumların meşalesinin kitaplar olduğunun bilincindeyiz' dedi.
Türkiye rekorunu kırdık
Başkan Böcek, 2010 yılında Konyaaltı Belediye Başkanlığı dönemimde, Antalya’daki korsan kitap satışlarının fazlalığı ve okurların kitaba ilgilerinin ne kadar yüksek olduğunu gördüklerini belirterek, şunları söyledi: 'Biz de Antalyalı kitapseverleri yazarlarla buluşturmak amacıyla Konyaaltı Kent Meydanımızda 1. Antalya Konyaaltı Kitap Fuarını “Okumak lazım” mottosuyla başlatmıştık. 1 çadır, 2 çadır, 5 çadır derken çadırlara sığmayan fuarımızı Cam Piramit’e taşıdık. Bu süreçte boş durmadık. 2017 yılında 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde hem Nazım Hikmet Fuar ve Kongre Merkezimizi Antalya’mıza kazandırdık hem de fuar açılışımızı gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde ise Türkiye’de hiç bir kitap fuarı yapılmaz iken; dünya durdu, herkes durdu biz durmadık. Manavgat orman yangını sonrasında 'Gelecek bilgiyle yeşerecek' dedik. 589.786 Antalyalı kitapseverin ziyareti ile kitap fuarımızı tamamladık. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz kitap fuarımızda 'Hayata Okuyarak Devam” dedik ve 1 milyon 9 bin ziyaretçi ile Türkiye rekorunu kırdık' diye konuştu.
Ruhu beslemek için kitap okumalıyız
Fuarın Onur Konuğu Ahmet Ümit ise açılışta yaptığı konuşmada 'Antalya benim ikinci doğduğum kent gibi' diyerek fuarda ve Antalya’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisine zaman zaman “Türkiye’de neden az kitap okunuyor. Çocuklarımıza nasıl olur da kitap okumayı sevdirebiliriz” diye sorular yöneltildiğini söyleyen Ümit, bunun aslında çok basit olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Çocuklarımız doğduğu zaman ne yapıyoruz. Bedenen beslenmesi için et, süt yumurta, sebze yesin diyoruz. Çocuğumuzun bedenen beslenmesi, gelişmesi için her şeyi yapıyoruz ama başka bir şey yapmamız gerek. İnsan sadece bedenden oluşmaz. İnsanın bir ruhu vardır ve bu ruhu beslememiz için de kitap okumak gerekir. Dolayısıyla kitap, masal, hikaye, roman tüketilmesi zorunlu bir ihtiyaç maddesidir. Kitap, edebiyat, sanat bir lüks değildir. Olur mu olmaz mı tartışması olmaz. Olmazsa olmazdır' dedi.