Akseki ilçesinde, Toros Dağları'nın yükseklerinde yetişen andız ağaçlarının kozalaklarından elde edilen pekmez, her derde deva olarak biliniyor ve kilogramı 200 TL'ye satılıyor.

Andız Pekmezi Üretimi

Akseki'nin Kuyucak Mahallesi'nde uzun yıllardır üretimi devam eden andız pekmezi, pekmez ustası Halil Erdoğan tarafından üretiliyor. Erdoğan, andız ağaçlarının olgunlaşan kozalaklarını topladıktan sonra kırma makinesinde kırdıklarını ve ardından 2 gün süreyle şırahanede ıslattıklarını belirtiyor.

Dr. Anooshirvan Miandji Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında? Dr. Anooshirvan Miandji Kimdir? Nereli? Kaç Yaşında?

A W229628 04

Titiz İşçilikle Pekmez Yapımı

"120 Derece Kızgın Ateşte Kaynatılıyor"

Pekmezin yapım sürecini anlatan Erdoğan, "Gece saat 03.00'te kalkarak hazırladığımız tavaları 120 derece kızgın ateşle ısıtıyoruz. Tavalardaki şıraları yaklaşık 15 saat boyunca kaynatıyoruz. Bu süreçte pekmez kıvamını alıyor ve sonunda 5 kilo şıradan 1 kilo pekmez elde ediyoruz. Yıllık olarak yaklaşık 2 ton andız pekmezi üretiyoruz" diyor.

Doğal Şifa Deposu Torosların Ürünü

Andız pekmezinin doğal şifa kaynağı olduğunu belirten Erdoğan, "Toros Dağları'nda bin 500-2 bin metre rakımlı yerlerden topladığımız andız kozalakları ile elde ettiğimiz pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor" şeklinde konuşuyor.

Kaynak: İHA