Antalya'nın Akseki ilçesinde defne yaprağı köy halkının en önemli geçim kaynaklarından biri oldu. İlaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Akseki'de 300 Ton Defne Yaprağı Hasat Edildi 1

Akseki'de Defne Yaprağı Hasadı Köy Ekonomisini Canlandırıyor

Akseki Orman İşletme Müdürlüğü'nden alınan izinle 3 bin dönümlük ormanlık alanın üçe bölünmesiyle, doğal ortamda yetişen defne ağaçlarından üç yılda bir hasat yapılıyor. Sinanhoca Mahallesi'nde her yıl ocak ve şubat aylarında yaklaşık dört hafta süren defne yaprağı hasadında, sabahın erken saatlerinde işe koyulan köylüler, dik yamaçlardaki ağaçlardan topladıkları defne yapraklarını traktör römorklarına yükleyerek köy meydanına getiriyor. Meydanda tartımı yapılan yapraklar, tüccarlar tarafından satın alınıyor ve işlenmek üzere İzmir'e yola çıkarılıyor.

Akseki'de 300 Ton Defne Yaprağı Hasat Edildi 2

Defne Yaprağı Rekoltesi Bu Yıl 300 Tonu Buldu

Bu yıl rekoltede rekor kırıldığını belirten Sinanhoca Mahallesi Muhtarı Erol Büyükarslan, "300 ton defne yaprağı toplandı. Ürünlerimiz hem köy ekonomisine hem de ilçe ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Fiyatların da iyi olması nedeniyle köylülerimiz oldukça memnun kaldı" açıklamasını yaptı.

Mesut Kocagöz: Kepez Antalya’nın Arka Bahçesi Olmayacak Mesut Kocagöz: Kepez Antalya’nın Arka Bahçesi Olmayacak

Akseki'de 300 Ton Defne Yaprağı Hasat Edildi 3

Akseki'nin Defne Yaprakları İhraç Ediliyor

Defne yaprakları, başta ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere işleniyor ve ardından Amerika ile Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl defne yaprağı fiyatları kilosu 19,30 TL'ye kadar yükselerek köylüler için oldukça kazançlı bir sezon oldu. Yaklaşık beş kişilik bir aile, bir sezonda ortalama 50 bin TL gelir elde etti.

Akseki'de 300 Ton Defne Yaprağı Hasat Edildi 4

Hasat Orman İşletme Müdürlüğü Gözetiminde Yapılıyor

Akseki Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, defne yaprağı kesiminin belediyeye ait özel ağaçlandırma sahalarında 1987 yılından beri koruma altında sürdüğünü belirtti. Defne kesiminde çalışan Hasan Hüseyin Arslan, "Her yıl dönüşümlü olarak belirlenen alanlarda defne kesimi yapıyoruz. Bu yılki hasat oldukça verimli geçti ve ailemizin bütçesine büyük katkı sağladı" dedi.

Antalya'da Domates Üreticisi Kan Ağlıyor! Maliyeti Satış Fiyatının Üstünde Antalya'da Domates Üreticisi Kan Ağlıyor! Maliyeti Satış Fiyatının Üstünde

Kaynak: İHA