Bakan Güler Teğmenlerin Akıbeti İçin Tarih Verdi Bakan Güler Teğmenlerin Akıbeti İçin Tarih Verdi

İYİ Parti'nin fahiş kira zamları nedeniyle meydana gelen barınma krizini gündeme getirmek ve mağduriyetleri gidermek amacıyla kira fiyatlarına ilişkin TBMM'ye verdiği önergenin bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi için getirdiği grup önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

İYİ Parti'nin yüksek enflasyon nedeniyle kira fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar ile bunun sonucunda yaşanan barınma krizini ve bu konuda yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla verdiği grup önerisi bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü.

Önerinin gerekçesini açıklayan İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya şunları söyledi:

"Konut fiyatları hızla artarken gelirlerdeki artış bunun oldukça gerisinde kalıyorsa barınma krizi baş göstermeye başlar. Büyükşehirler başta olamk üzere ülkemizde çok ciddi barınma krizi yaşanmaktadır. Bu sorun sahil şeridine indikçe, büyükşehirlere gidildikçe daha da büyümekte. İnsanların en temel hakkı olan barınma hakkından olabilmektedir. Sadece son 2 yılda Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatları ülke genelinde ortalama yüzde 447 artarken kendi ilim Antalya'da yüzde 550 artmış bulunmkatadır. Kiralar da konut fiyatlarından farklı bir durumda değil. BETAM verilerine göre sahibimden.com adlı uygulamadaki 120 metrekare konutun ülke geneli ortalama kira ilan fiyatı Temmuz ayında 14 bin 892 TL idi. İstanbul'da 120 metrekare konutun kiralık ilan fiyatı ortalama 19 bin 344 TL, aynı konutun Antalya'da ortalama kira bedeli 17 bin 150 TL, Muğla'da 24 bin TL. Asgari ücret ne kadar; 11 bin 402 TL. Genç öğretmenlerimiz ne kadar maaş alıyor; 20 bin TL. Sadece bu sayılara bakınca Türkiye'deki bazı şehirler memura, ücretliye kapalı sonucuna varmıyor mu sizce? Konut kiraları bu düzeydeyken bu şehirlere üretimi nasıl çekeceğiz? Böyle devam ederse pek yakında Antalya ve ilçelerinde kamu hizmetleri sağlıklı bir şekilde yürütülemeyecektir. Çünkü kamu görevlilerinin gelirlkerine uygun konut bulma imkanı bulunmamaktadır. Devletimizin kamu görevlilerinin barınma sorununu çözecek yeni tedbirler geliştirmek zorundadır. Devlet yurtlarına yerleşemeyen öğrencilerin de insan onuruna yakışır bir ortamda yaşamasına imkan bulunmamaktadır. İstanbul Planlama Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin aylık barınma maliyeti geçen yıl 3 bin 300 TL iken bu sene 10 bin 360 TL'ye yükseldi. Kira fiyatlarına yüzde 25 taban uygulamsı kondu ama kimseni buna uyduğu ya da uyabildiği yok. Kiracılar oturduğum evden çıkarsam yenisinin kirasına da taşınmaya da gücüm yetmez diyor. Ev sahibi benim gelir kaynağım bu ve yüzde 25 artışla gelirim enflasyona karşı eriyor diyor. TÜİK'in gerçek kira endeksinin Ekim ayındaki yıllık artışının yüzde 101 olması bunu gösteriyor zaten. Bu sorun yüzünden insanlar çok büyük sıkıntılar yaşamakta aile içi huzursuzluklar artmaktadır, boşanma oranları yükselmekte ve barınma ihtiyacını karşılayamamaktan dolayı eğitimine ara veren öğrenci sayısı her geçen gün artmaktadır. Barınma krizi sorununun nedenlerini anlamak ve gereken çözümleri üretmek üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ediyorum."

İYİ Parti'nin önerisi üzerine söz alan Saadet Partisi Grubu adına Konya Milletvekili Hasan Ekici şöyle konuştu:

"Kiracılar mı haklı yoksa ev sahipleri mi? İktidarsa uzlaşmaz çelişkiyi çözmek için ev sahiplerine kira artış oranı olarak yüzde 25 sınırı koydu. Bu durumda ne oldu; ev sahipleri huzursuz kiracı huzursuz. Yıllarca uyum içinde bir sözleşmenin peşinden giden ev sahipleriyle kiracılar düşman oldular. Çünkü temel sebep TÜİK'e göre bile enflasyonun yüzde 60'ların üstünde olması, hissettiğimiz enflasyon çok daha yüksek. Piyasayı bozan ve bugünkü devasa sorunla karşı karşıya klamamıza yol açan şey iktidarın yürütttüğü yanlış ekonomi politikalarıdır. Yanlış ekonomi politikaları sebep, barınma krizi sonuç."

HEDEP grubu adına İstanbul Milletvekili Keziban Konukcu Kok da şunları ifade etti:

 "Öğrenciler ise barınma krizinin bedelini hayatları ile ödüyorlar. Birileri, yolsuz kontrolsüz ihalelerle zengin olacak diye gençlerimiz hayatlarını kaybediyor. Deprem bölgesinde ev sahiplerine 5 bin kiracılara 3 bin TL kira yardımız yapılıyor oysa buradaki kiralar gözlemlediğimiz kadarıyla 10 bin liradan başlıyor, gerisini siz düşünün. İstanbul'da bomboş duran binlerce konut kamu adına bütçe desteği ile kiralanabilir, başta öğrencilere ve emekçilere sunulabilir, bunun dünyada pek çok örneği var. Yeterki isteyelim talan ve soygun düzenine son verelim."

CHP Grubu adına Mersin Milletvekili Gülcan Kış da şunları dile getirdi:

"Seçimin hemen ardından CHP milletvekili olarak barınma krizini önlenemeyen kira artışlarını ilk gündeme getiren milletvekilerinden biri oldum. Barınma kriiz ölümlerle sonuçlanan bir durm haline getiirlmiştir. Şu anda vatandaşlarımızn söylediği tek şey; sadece kiramızı karşılamak için yaşıyoruz ve de çalışıyoruz. Hanehalkı bütçe araştırmasının 2022 sonuçlarına göre hanehalkının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek 2. payı yüzde 22.4 ile konut ve kira harcamaları oluşturmkatadır. Alt gelir guruplarında ise bu oran yüzde 34'e kadar çıkmaktadır. Bir tarafta Türkiye Yüzyılı diye övünen bir iktidar var diğer tarafta da temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan yoksun bırakılan ve canından olan vatandaşlarımız var. Temel bir ihtiyaç olan barınma krizinin bir an evvel çözülebilmesi için TBMM çatısı altında bulunan tüm milletvekillerimizi Meclis Araştırma Komisyonu kurulması konusunda ortak irade ile evet oyu vermeye davet ediyorum."

İYİ Parti'nin grup önergesi AKP'li ve MHP'li milletvekilerinin oyları ile reddedildi.

Editör: Kamer Durdu