Akademisyen ve gazeteci Dr. Çiğdem Bayraktar Ör, yaptığı bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle 31 Ocak’ta tutuklanmıştı. "Zincirleme şekilde Cumhurbaşkanına alenen hakaret" suçlamasıyla hakkında 1 yıl 5 ay 15 günden 8 yıl 2 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Ör, bugün görülen ilk duruşmada tahliye edildi.
Savunmasını mahkemeye SEGBİS üzerinden yapan Bayraktar Ör, hakkındaki suçlamaları reddetti. Savcı, ilgili maddeden cezalandırılması ve tahliye edilmesi yönünde mütalaa verdi. Mahkeme, yapılan değerlendirmenin ardından Ör’ün tahliyesine karar verdi.
AVUKATI: ‘HAKSIZ TUTUKLULUK SONA ERDİ’
Duruşma sonrası açıklama yapan Av. Hüseyin Ersöz, kararın sevindirici olduğunu ancak gecikmiş bir tahliye kararı olarak değerlendirdiğini belirtti.
Ersöz, şunları söyledi:
"Haksız tutukluluğun sona ermesinden dolayı memnunuz. Ancak bu kararın daha erken verilmesi gerekirdi. Eleştirel bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle kimsenin özgürlüğü kısıtlanmamalı. Bu dava, ifade özgürlüğü ve kişi güvenliği açısından Türkiye'deki yargı pratiğinde yaşanan sorunları gözler önüne sermektedir."
KARAR DURUŞMASI 11 MART’TA
Mahkeme, dosyayla ilgili nihai kararı 11 Mart Salı günü saat 09.25’te 91. Asliye Ceza Mahkemesi’nde verecek. Ör’ün yargılanmasına devam edilecek.
NE OLMUŞTU?
31 Ocak’ta “Cumhurbaşkanına hakaret” gözaltına alınan akademisyen Çiğdem Bayraktar Ör, nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Kararın ardından, ifade özgürlüğü tartışmaları gündeme gelmiş, Ör’ün tutuklanması sivil toplum ve akademi çevrelerinde büyük yankı uyandırmıştı.