Adnan Menderes Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli siyasetçilerinden biridir. Menderes, 1950-1960 yılları arasında Türkiye'nin başbakanlığını yapmış, aynı zamanda İstiklal Madalyası sahibi bir devlet adamıdır. Siyasi hayatında önemli izler bırakan Adnan Menderes Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındaydı? Detaylar haberimizde…

Adnan Menderes Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındaydı?

Adnan Menderes Kimdir?

Adnan Menderes, 1899 yılında Aydın'da doğdu. Babası İzmirli Katipzade İbrahim Ethem Bey, annesi ise Aydınlı Hacı Alipaşazadeler'den Tevfika Hanım'dır. Anne ve babasını küçük yaşta kaybeden Menderes, dedesi Hacı Ali Paşa'nın miras bıraktığı Çakırbeyli Çiftliği'nin küçük sahibi olarak genç yaşta sorumluluk aldı. Tam adı Ali Adnan Ertekin Menderes'dir

ADNAN MENDERES EĞİTİM DURUMU NEDİR?

Menderes, çocuk yaşta anne ve babasını kaybetmiş, bu trajediye rağmen erken yaşta çiftlik yönetimini üstlenmiştir. İzmir İttihat ve Terakki Mektebi'nde başladığı eğitim hayatı, İzmir Amerikan Koleji ile devam etmiştir. 1931 yılında CHP Aydın milletvekili olarak seçildikten sonra Ankara Hukuk Fakültesi'ne giren Menderes, 1935 yılında mezun oldu.

Adnan Menderes Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındaydı? Siyasi Hayatı?

ADNAN MENDERES SİYASİ HAYATI NEDİR?

Menderes'in siyasi kariyeri, ailenin çiftlik işlerinden dolayı çekinceleri ve eşinin politikaya karşı isteksizliği gibi zorluklarla başladı. 1930 yılında kısa süreliğine Serbest Cumhuriyet Fırkası'na katılan Menderes, partinin feshedilmesinden sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçti. 1931 seçimlerinde CHP'den Aydın milletvekili seçildi ve 1945 yılına kadar TBMM'de çeşitli görevlerde bulundu. 1945'te Saracoğlu Hükümeti'nin Toprak Kanunu tasarısına karşı çıktığı için komisyondan istifa etti ve CHP Disiplin Kurulu tarafından ihraç edildi. Bu gelişmeler, 7 Ocak 1946'da Demokrat Parti'nin kurulmasına zemin hazırladı.

1946 seçimlerinde Demokrat Parti'den Kütahya milletvekili seçilen Menderes, partinin ikinci adamı oldu. 14 Mayıs 1950 seçimlerinde Demokrat Parti, oyların %53,5'ini alarak iktidar oldu ve Adnan Menderes başbakan olarak göreve başladı. 10 yıl süren DP iktidarının tek başbakanı olarak, Türkiye'nin iç ve dış siyasetinde önemli değişiklikler gerçekleştirdi. Sanayileşme ve şehirleşme hamlesi, ulaşım, enerji, eğitim, sağlık, sigorta ve bankacılık alanlarında köklü reformlar yapıldı. Türkiye, bu dönemde kalkınma kavramıyla tanıştı.

Menderes, 27 Mayıs 1960 tarihinde gerçekleşen askeri darbenin ardından görevden alınmış ve 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmiştir. Serbest Cumhuriyet Fırkası, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti'de siyaset yapan Menderes, Türk siyasetinde iz bırakan önemli bir figürdür.

Adnan Menderes Kimdir? Nerelidir? Kaç Yaşındaydı? Siyasi Hayatı?

ADNAN MENDERES EVLİ Mİ?

1929 yılında Evliyazade Fatma Berin Hanım ile evlenen Menderes'in üç oğlu oldu: Yüksel, Mutlu ve Aydın.

Adnan Menderes'i Astıran Hakim Kim?

Adnan Menderes'in idam cezasına hükmeden mahkeme heyetinin başkanlığını yapan kişi, Salim Başol adlı hâkimdir. Başol, 27 Mayıs 1960 askerî darbesinden sonra oluşturulan Yassıada Yüksek Adalet Divanı'nın başkanlığını yapmıştır. Bu mahkeme, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan dahil olmak üzere birçok Demokrat Parti mensubunu yargılamış ve ölüm cezalarına hükmetmiştir.

Adnan Menderes, 17 Eylül 1961 tarihinde idam edilmiştir.

Editör: Tayfun Akyatan