Yurttaşlar evleri Adana'nın en lüks semtlerinden birinde olmasına karşın binanın oturulamayacak kadar kötü durumda olduğunu öne sürerek yıkılmasını istedi. İş yeri ve apartman sakinleri arasında yaşanan anlaşmazlıkta son noktayı mahkeme koyacak. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Adana'nın Çukurova ilçesinde 11 bina yıkılırken 418 kişi hayatını kaybetti. Kent genelinde 3 bin 279 binada ağır hasar görüldü. Ağır hasarlı binaların hepsi yıkılırken kent genelinde orta hasar alan 4 bin 949 binada da yıkım işlemleri başlatıldı. İlgili kurumlar tarafından onay verilen binalarda yıkım işlemi sürerken, mahkemelik olan binalarda ise bekleyiş sürüyor. 

Hasarlı Binada Yılan Hikayesi

Bu binalardan birisi de merkez Çukurova ilçesi Süleyman Demirel Bulvarı üzerinde bulunan Bekaroğlu Sitesi'nin 15 katlı 30 daireli D bloğu. Deprem sonrası Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından orta hasar raporu verilen binada oturanlar evlerini tahliye etti fakat apartman girişinde hizmet veren medikal firması raporu kabul etmedi. İtiraz sonucu Adana Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, bir bilirkişi raporu daha talep edilip binanın tekrar “orta hasarlı” olduğuna dair rapor verildi. 

Adana’da Rapor Tartışması Bu Binanın Mezardan Farkı Yok!2

Tekrar İtiraz Üzerine Rapor Değiştirildi

Ardından medikal firması Adana 2. İdare Mahkemesi'ne dava açıp raporun uygunsuz olduğunu ifade etti. Mahkeme, yeniden bilirkişi raporu talep etti ve bu kez yapılan incelemede binanın “az hasarlı” olduğuna karar verildi. Ancak 15 katlı binanın hiçbir sakini evine geçip oturmadı. Apartman sakinleri, bu rapor üzerine avukatları aracılığıyla yeniden bilirkişi raporu aldı. “Orta hasarlı” raporu alan apartman sakinleri, Adana 2. İdare Mahkemesi'nin kararına itirazda bulundu. 

İtiraz süreci devam ederken apartman sakinleri ellerinde "Ezilerek ölmek istemiyoruz", "Yetkililer sesimizi duysun", "Mezar evde oturmak istemiyoruz", "Bir dükkan yüzünden 2 senedir mağduruz", "Enkaz altında kalmak istemiyoruz" yazılı dövizlerle eylem yaparak apartmanlarının yıkılmasını istedi. 

Adana'da Şaşırtan Manzara! Nisan Ayında Kar Yağdı Adana'da Şaşırtan Manzara! Nisan Ayında Kar Yağdı

“Kimse Bu Kadar İnsanı Bu Mezarlığa Hapsetmesin”

Avukat Nazan Akça Subaşı, bahsi geçen binaya Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2 defa orta hasarlı raporu verildiğini belirterek, “Tam yıkım işlemleri başlanılacakken binada bulunan medikal firması dava açtı. Adana 2. İdare Mahkemesi yeniden rapor istedi ve o raporda 'az hasarlı' verildiği için binanın yıkımı durduruldu. Biz de bunun üzerine yeniden tespit yaptırdık ve binada korozyonların başladığı, her an yıkılma tehlikesi var denilerek yeniden 'orta hasarlı' raporu alıp karara itiraz ettik. Şu anda istinaftan sonuç bekliyoruz. Bu kadar insanı kimse bu mezarlığa hapsetmesin" ifadelerini kullandı. 

Adana’da Rapor Tartışması Bu Binanın Mezardan Farkı Yok!3

“TOKİ’den Ev Çıktı Ama İptal Ettiler”

Bina sakinlerinden Cahit Bulut, apartmanda kimsenin oturmadığına dikkat çekerek "Bu bina depremde hasar aldı. Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğü 'orta hasarlı' raporu verdi. İtiraz edildi tekrar aynı 'orta hasarlı' raporu verildi. Sonra yeniden itiraz edildi ve bu sefer 'az hasarlı' raporu verildi. Biz şu anda kira yardımından mahrum kaldık. TOKİ'den ev çıktı ama onu da iptal ettiler. Şu anda biz binaya geçip oturamayız. Kolon çatlakları, kiriş çatlakları var" diye konuştu. 

"Mezardan Farkı Yok"

Apartman sakinlerinden Halil Yenigün ise binanın bulunduğu sitenin diğer bloklarında oturanların, 'taşlar düşüyor, korkuyoruz' dediğini belirterek, "Bu binanın merdiven dairesini gören zaten korkup yukarı çıkmaz. Bize burada yaşayın diyorlar. Burada nasıl yaşayacağız biz de bilmiyoruz. Madem burada oturulur da neden kimse oturmuyor. 15 katlı bina bomboş. Yan bloklardaki komşularımız 'taşlar düşüyor, korkuyoruz' diyor. Bu binanın mezardan farkı yok" dedi. 

Adana’da Karnavaldan Üzücü Haber! 1 Kişi Hayatını Kaybetti Adana’da Karnavaldan Üzücü Haber! 1 Kişi Hayatını Kaybetti
 

Kaynak: İHA