Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından taklit ve tağşiş yaparak halk sağlığı için risk oluşturan firmalar teşhir ediliyor. Kebabın başkenti Adana'da birçok işletmede kebap harcında taşlık veya tek tırnaklı hayvan eti belirlenirken, kurallara uyarak çalışan kebapçılar ise töhmet altında kalıyor. Kent genelinde bazı kasap ve restoranların sattığı veya tükettiği mühürsüz etler halk sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar, mühürsüz satılan etin nereden geldiği bilinmediği için uzak durulması gerektiğini söylüyor.
“Gerçek Adana Kebabı Erkek Kuzu Etiyle Yapılır”
Adanalı kebap ustası Yaşar Aydın, konuyla ilgili, gerçek Adana kebabın erkek kuzu etiyle yapıldığı bilgisini vererek, “Bizler de hep erkek kuzu eti ve kaburgası kullanıyoruz. Ben hep mühürlü et kullanırım. Benim etlerim mezbahada kesilir, kaçak kesim olmaz. Ben dana eti dişi erkek veya kuyruk yağı kullanmam. İnsan sağlığı her şeyden önce gelir. Bir işi yaparken gönül rahatlığıyla yapman lazım" diye konuştu.
“Vatandaşlar Mühürsüz Et Tüketmesin”
Mühürsüz etlerin kaçak kesim olduğuna ve kaçak kesilen etlerin her zaman koyun eti olmadığına dikkat çeken Aydın, "Bir işi yaparken tam yapmanız lazım. Hiçbir imkansızlık, sağlıksızlık değildir. Tavuk kesilen yerin etten ayrı, et kesilen yerin tavuktan ayrı, bıçaklarının da ayrı olması gerekir. Çünkü bu ürünler hemen çapraz bulaşa yatkın. Sebze yeri, et saklama, tavuk saklama yeri ayrı olmalı. Mühürsüz etler kaçak kesim olur. O et dişi midir ya da başka bir et midir bilinmez. Vatandaşlar da mühürsüz et tüketmemeli" şeklinde konuştu.
“İmajımızı Zedeliyor”
Mühürsüz et uygulamasının Adana’nın imajını zedelediğini belirten Aydın, "İşletmeler ne kadar hijyenik olursa zaten Adana kebabın lezzetine diyecek yok, marka imajımız daha da artar. Hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Bu işleri önce kendin için yapacaksın, sağlık her şeyden önce gelir. Bu işler oyuncak değil" dedi.