Adana'da Kokoreççide Silahlı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti Adana'da Kokoreççide Silahlı Saldırı: Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Türkiye'nin en sıcak bölgelerinden biri olan Adana'da, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekor seviyelere ulaştı. Ekim ayının ortasına gelinmesine rağmen kentte hava sıcaklıkları hala 35 dereceyi aşıyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle karpuz, kavun, domates, biber, soğan gibi birçok ürün zarar gördü ve çiftçiler bu yıl verim kaybı yaşadı.

Su Kıtlığı Üretimi Zorlaştırdı

Sıcak havanın yanı sıra su kıtlığı da tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, bu sezon “Su yok” diyerek çiftçilere güzlük soğan, patates, sarımsak gibi ürünlerin ekilmemesi gerektiğini bildirdi. Yetkililer ise çiftçileri vahşi sulama yapmamaları konusunda uyardı.

"Çiftçiler Bu Yıl Umduğunu Bulamadı"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ve kuraklığın tarıma büyük zarar verdiğini belirtti. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Eskiden sıcak hava dalgaları Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kısa süreli olurdu. Ancak bu yıl sıcaklar erken başladı ve 2-7 Haziran tarihleri arasında sıcaklıklar 45 dereceye ulaştı. Karpuz, domates ve biber gibi ürünlerin hasatları yapılamadı. Bazı tarlalarda soğanlar bile kurudu ve sürüldü. Bugüne kadar soğanların sürüldüğü görülmemişti. Pamuk ve mısırda da yüzde 30'a varan verim kayıpları yaşandı. Sadece buğdayda sıkıntı yaşanmadı. Çiftçimiz bu sezon umduğunu bulamadı” ifadelerini kullandı.

"Pamuk ve Mısırda Yüzde 30 Verim Kaybı Yaşandı"

Sıcakların yanı sıra Avrupa Futbol Şampiyonası’nın karpuz fiyatlarını arttırdığını belirten Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Karpuz, ihraç edilmesi sayesinde biraz para kazandırdı, ancak kavunlar tarlada kaldı ve zarar gördü. Pamuk ve mısırda yüzde 30 verim kaybı yaşandı. Bu yıl çiftçi ürünlerinden beklediği kazancı elde edemedi. Sulama konusunda da ciddi sıkıntılar var” dedi.

"Vahşi Sulama Yerine Damlama Sulama Sistemleri Kullanılmalı"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, vahşi sulamanın olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “İklim değişikliği bu yıl kendini iyice gösterdi. Tatlı su kaynaklarımız azalıyor. Topraklarımızı daha etkin kullanmalı ve vahşi sulama alışkanlıklarımızı terk etmeliyiz. Çiftçilere damlama sulama sistemlerinin ücretsiz verilmesini bekliyoruz. Bu sistemler hem su tasarrufu sağlar hem de verimi arttırır” açıklamalarında bulundu.


 

Kaynak: İHA