Adana, Türkiye'nin Milli Uzay Programı çerçevesinde önemli bir adım daha attı. Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından kurulan Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu, Türkiye'nin 6. uydu gözlem istasyonu olarak faaliyete geçti. İstasyon, bölgesindeki tek gözlem istasyonu olma özelliği taşıyor.
24 Saat Uzay Gözlemi ve Bilimsel Çalışmalar
Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu, 7 gün 24 saat çalışma prensibiyle Türkiye'nin uzay faaliyetlerine katkı sunuyor. İstasyon, gelecek uzay misyonlarına yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek üzere tasarlandı. İstasyon personeli, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ve tüm uyduları sürekli izleyerek veri topluyor.
Türkiye'de 6. Uydu Gözlem İstasyonu
Türkiye'de 6. uydu gözlem istasyonu olan bu proje, ülkenin uzay faaliyetlerine olan katkısını artırıyor. İstasyon, hangi uyduların ne zaman geçeceği konusunda tahminleri yayınlayarak, gözlem yapmak isteyenlere duyuru yapıyor. Ayrıca, Akdeniz üzerinden geçen uydulara bağlanarak ses ve görüntü aktarımı sağlıyor.
Alper Gezeravcı ve Uluslararası Uzay İstasyonu Takip Ediliyor
Uzay çalışmalarına önemli bir katkı sunan istasyon, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın parçası olarak geliştirildi. İstasyon, Uluslararası Uzay İstasyonu'nu ve içerisinde bulunan Türk astronotu Alper Gezeravcı'yı 3 kez gün içinde takip ediyor. Bilim adamları, Alper Gezeravcı ile iletişim kurarak bilgi alışverişinde bulunmaya çalışıyor.
Uluslararası İş Birliği ve Veri Paylaşımı
Projenin lideri Volkan Dağlı, Alçak Yörünge Uydu Yer Gözlem İstasyonu'nun dünya genelindeki uydu sahipleriyle iletişim kurma kapasitesine vurgu yaptı. Dağlı, 'Dünyanın diğer yerlerindeki uydu sahipleri, kendi uydularıyla iletişime geçmek için bizim kapsama alanımıza girdiğinde istasyonumuza bağlanıp gözlem emri verebiliyorlar. Aynı şekilde biz de dünyadaki diğer istasyonlara bağlanıp farklı uydular için gözlem yapabiliyoruz' dedi.
Türkiye'nin Uzay Programı ve Gelecek Projeler
Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın önemli bir adım kazandığını belirten Dağlı, kendi küpsat uydularını yapma girişimlerinde bulunduklarını ifade etti. Proje kapsamında elde ettikleri başarı ile Türkiye'nin uluslararası gözlem ağının bir parçası olduğunu vurgulayan öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Refah Torun, 'Uydumuzu yollayarak kendi verilerimizi de toplama hedefimiz var' dedi.