Adana Olgunlaşma Enstitüsü, teknolojinin gelişmesi ve farklı kumaş türlerinin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tutan dokuma kültürünü yaşatmak için kurduğu dokuma atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu atölyede, Adana'nın pamuğu geleneksel kirmenle eğirilerek iplik haline getiriliyor.
Daha sonra bu iplikler, kök boyalarla renklendirilip tezgahlarda dokunarak kumaş haline dönüştürülüyor. Kullanılan kök boyalar, tamamıyla doğal malzemelerden; ağaç kökleri, çeşitli bitki ve çiçeklerin kökleri ile ana ceviz kabuğundan elde ediliyor. Böylece hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, tamamen doğal iplikler üretiliyor.
“Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekleri Canlandırıyoruz”
Dokuma atölyesinde usta öğretici olarak görev yapan Şükran Kara, Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nün, geleneksel dokuma kültürünü yeniden canlandırmak için çalıştığını belirtti. Kara, “Adana’mızın pamuğunu, sarı gelinini tamamıyla kirmenle eğirerek iplik haline dönüştürüyoruz. Yünü ve pamuğu doğal kök boyalarla renklendirip tezgahlarda dokuyarak kumaş haline getiriyoruz. Burada, kilim ve kumaş gibi unutulmaya yüz tutmuş birçok ürünü üretiyoruz. Usta öğretici olarak görev yapan arkadaşlarım arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devlet sanatçısı unvanına sahip olanlar da var. Unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için çalışıyoruz” dedi.
Dokuma Atölyesine İlgi Artıyor
Dokuma atölyesine olan ilginin giderek arttığını belirten Kara, “İnsanlar, kök boya ile boyanan doğal pamuk ve yünden yapılan dokumalara ilgi gösteriyor. Adana Olgunlaşma Enstitüsü’ne gelen öğrencilerimiz iki yıllık bir eğitim sürecinden geçiyor ve sınavla usta öğretici olarak burada çalışmaya başlıyor. Eğitimlerini tamamlayan öğrencilerimiz, geleneksel dokuma kültürünü yaşatmak için burada görev yapıyor” diye konuştu.
Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nün Tarihçesi
Adana Olgunlaşma Enstitüsü, 1972 yılında Kurucu Müdürü Azize Sungur tarafından İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi konferans salonunda açıldı. 1982 yılında Atatürk Parkı’nın doğusunda bulunan Kuyumcular Çarşısı mevkiindeki bir apartmana taşınan enstitü, beş bölümle çalışmalarına devam etti. 1990 yılında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan mevcut binasına taşınarak “Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü” adıyla faaliyetlerini sürdürdü.
1992 yılında Döner Sermaye İşletmesi’ni kuran enstitü, 2008 yılında ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistemini uygulayan ilk Olgunlaşma Enstitüsü olma unvanını kazandı. 2010 yılında tasarım ve üretimi enstitüye ait olan el sanatları ürünleriyle sergi salonu ve müze açtı. 2021 yılında ise Adana Ulu Camii Külliyesi Selamlık kısmında Sergi ve Satış Mağazası’nı hizmete açtı. Enstitü, 2012 yılından bu yana Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim öğretim ve üretim çalışmalarına devam ediyor.
Geleneksel Dokuma Kültürünü Gelecek Nesillere Aktarıyor
Adana Olgunlaşma Enstitüsü, oluşturduğu dokuma atölyesi ile geleneksel el sanatları ve dokuma kültürünü gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Doğal yöntemlerle hazırlanan kök boyalarla renklendirilen iplikler, geleneksel yöntemlerle dokunarak kumaş haline getiriliyor. Böylece unutulmaya yüz tutmuş meslekler canlandırılırken, el emeği ürünlerin değerini yeniden ortaya koyuyor.