ABD'de uluslararası fast food zinciri McDonald's, Escherichia coli (E.coli) bakterisinin tespit edilmesiyle ciddi bir gıda güvenliği skandalıyla karşı karşıya. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) yaptığı açıklamaya göre, McDonald's'ın Quarter Pounder hamburgerlerinde tespit edilen E.coli bakterisi ile bağlantılı vaka sayısı 49’dan 75’e yükseldi. Colorado, Kansas, Utah, Wyoming, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, New Mexico, Oregon, Wisconsin, Washington ve Michigan eyaletlerinde vaka tespit edildi.

ABD'de McDonald's'ın Gıda Skandalındaki Vaka Sayısı Artıyor

1 Kişi Hayatını Kaybetti

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), geçtiğimiz günlerde bakteriden etkilenen 49 kişiden birinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Vakaların kaynaklandığı gıda maddesi henüz kesin olarak tespit edilememiş olmakla birlikte, uzmanlar kıyılmış soğan ve dana köftesi üzerinde yoğunlaşıyor. Şu ana kadar 22 kişi hastaneye kaldırıldı.

E.coli bakterisinin neden olduğu belirtiler genellikle bakterinin vücuda alınmasından 3-4 gün sonra ortaya çıkıyor. Hastalık genellikle 1 hafta içinde iyileşse de, bazı vakalarda durum ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yüksek ateş, kanlı ishal, kusma, baş dönmesi gibi şikayetleri olan kişilerin tıbbi yardım almaları öneriliyor.

Putin: ABD, Tüm Dünyayı Küresel Çatışmaya Sürüklüyor Putin: ABD, Tüm Dünyayı Küresel Çatışmaya Sürüklüyor

Bakteri Nasıl Bulaşıyor?

E.coli bakterisi genellikle insan ve hayvanların bağırsaklarında doğal olarak bulunur. Ancak, bazı alt türleri, özellikle Enterohaemorrhagic Escherichia coli (EHEC), ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. E.coli bulaşması, çoğunlukla iyi pişirilmemiş etlerden, süt ürünlerinden ve iyi temizlenmemiş sebze ve meyvelerden kaynaklanır.

Kaynak: İHA