ABD Başkanı Joe Biden, Kenya’yı “NATO üyesi olmayan önemli bir müttefik” olarak ilan etti. Bu karar, Kenya’yı bu unvanı alan ilk Sahra Altı Afrika ülkesi yapıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu statünün 1961 tarihli Dış Yardım Yasası’nın 517. bölümü ve Silah İhracatı Kontrol Yasası amaçları doğrultusunda verildiği belirtildi.

Açıklamada, Kenya’nın IŞİD ve Eş-Şebab ile mücadelesine, Ukrayna’ya desteğine ve Haiti’ye uluslararası müdahale gücü konuşlandırmaya izin vermesi dahil ABD’nin ulusal güvenlik önceliklerine verdiği destek vurgulandı. Bu destekler, Kenya’nın bu önemli statüyü kazanmasında etkili oldu.

Kenya’nın Ekonomik Ortaklıkları

Kenya, 2023 yılında Avrupa Birliği (AB) ile ikili ticaret hacmini artırmayı hedefleyen ekonomik ortaklık anlaşmasına imza atmıştı. Kenya, Avrupa’ya çay, kahve, çiçek ve meyve gibi ürünler ihraç ederken, Avrupa ülkeleri de Kenya’ya kimyasal ürünler ve makine ihraç ediyor.

İsrail'in Lübnan'a Düzenlediği Saldırıda Can Kaybı 16'ya Yükseldi İsrail'in Lübnan'a Düzenlediği Saldırıda Can Kaybı 16'ya Yükseldi

NATO Üyesi Olmayan Diğer Önemli Müttefikler

Kenya’nın yanı sıra, NATO üyesi olmayan diğer önemli müttefikler arasında Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Brezilya, Kolombiya, Mısır, İsrail, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Yeni Zelanda, Pakistan, Filipinler, Katar, Güney Kore, Tayland ve Tunus yer alıyor6.

Muhabir: Kardelen ÖZDEMİR