Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası yarın başlıyor. Turnuva, 14 Temmuz'da Berlin'de yapılacak finalle sona erecek. 14 Haziran - 14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek bu büyük organizasyon, yarın TSİ 22.00'de Almanya ile İskoçya arasında oynanacak açılış maçıyla başlayacak.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya'da başlıyor

Turnuva boyunca 51 maç yapılacak ve 24 takım 4'erli 6 grupta mücadele edecek. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan takımlar ile en iyi 4 grup üçüncüsü son 16 turuna yükselecek. Grup maçları 26 Haziran'da sona erecek, ardından son 16 turu 29 Haziran'da başlayacak. Çeyrek finaller 5-6 Temmuz'da, yarı finaller ise 9-10 Temmuz'da oynanacak.

Almanya İkinci Kez Ev Sahibi

Almanya, tarihinde ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapıyor. İlk olarak 1988'de Batı Almanya'da düzenlenen turnuvayı finalde Sovyetler Birliği'ni yenen Hollanda kazanmıştı.

10 Şehirde Maçlar Oynanacak

Maçlar Almanya'nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirlerinde oynanacak. Açılış maçı Münih'te, final ise Berlin'de yapılacak.

Stadyum Kapasiteleri

Turnuvanın en büyük stadyumu Berlin Olimpiyat Stadyumu olup 71 bin seyirci kapasitesine sahip. En küçük stadyum ise Leipzig Stadyumu olup 40 bin seyirci kapasitesiyle turnuvada yer alacak.

Copa America 2024 Grup Aşamaları Tamamlandı! İşte Çeyrek Final Eşleşmeleri Copa America 2024 Grup Aşamaları Tamamlandı! İşte Çeyrek Final Eşleşmeleri

Turnuvanın En Başarılı Ülkeleri

Bu yıl 17. kez düzenlenecek olan turnuvanın en başarılı ülkeleri Almanya ve İspanya oldu. İki ülke de üçer kez şampiyonluk yaşadı. İtalya ve Fransa iki, Portekiz, Hollanda, Danimarka, Çekya, Yunanistan ve Sovyetler Birliği birer kez şampiyonluk kazandı.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya'da başlıyor

Son Şampiyon İtalya

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası, pandemi nedeniyle 2021'de düzenlendi. Finalde İtalya, Wembley Stadyumu'nda İngiltere'yi penaltılarla yenerek şampiyon oldu.

Ev Sahibi Ülkeler ve Şampiyonluklar

Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde üç takım kendi evinde şampiyon oldu: 1964'te İspanya, 1968'de İtalya ve 1984'te Fransa.

Turnuvanın En Golcü Oyuncusu: Cristiano Ronaldo

Turnuvanın en golcü oyuncusu, Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo. 2004'ten bu yana beş turnuvada oynayan Ronaldo, 25 maçta 14 gol attı. Ayrıca, turnuvada en çok maça çıkan oyuncu unvanını da taşıyor.

Hakemler ve Görev Dağılımı

Turnuvada 15 farklı ülkeden toplam 19 hakem görev yapacak. Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya'dan ikişer, diğer ülkelerden ise birer hakem turnuvada yer alacak. Türkiye'den Halil Umut Meler de ilk kez Avrupa Şampiyonası'nda düdük çalacak. Yardımcıları Mustafa Emre Eyisoy ve Kerem Ersoy, VAR hakemi ise Alper Ulusoy olacak.

Kupa Sonrası Ödüller

Turnuvaya katılan ülkeler 9 milyon 250 bin Euro katılım ücreti alacak. Galibiyet için 1 milyon Euro, beraberlik için 500 bin Euro ödül verilecek. Son 16 turuna katılan takımlar 1.5 milyon Euro, çeyrek finale yükselen ülkeler 2.5 milyon Euro, yarı finale kalan ekipler ise 4 milyon Euro alacak. Şampiyon olan ülke ayrıca 8 milyon Euro daha kazanacak.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası Grupları

  • A Grubu: Almanya, İskoçya, Macaristan, İsviçre
  • B Grubu: İspanya, Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk
  • C Grubu: Slovenya, Danimarka, Sırbistan, İngiltere
  • D Grubu: Polonya, Hollanda, Avusturya, Fransa
  • E Grubu: Belçika, Slovakya, Romanya, Ukrayna
  • F Grubu: Türkiye, Gürcistan, Portekiz, Çekya
Kaynak: İHA