Kurye Hakları Derneği, Türkiye’de çalışırken hayatını kaybeden moto kuryelerin kaydını tutmaya devam ediyor. Geçen yıl en az 58 moto kurye ölümü saptanırken, bu yıl bu sayının en az 68’e çıktığı belirlendi. Bu artış, sektörde iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda ciddi sorunların devam ettiğini gösteriyor.

Moto Kurye Ölümlerinin Etkileri

Rapor, moto kurye ölümlerini merkezine alsa da, bu ölümlere sebep olan faktörlerin çok sayıda kuryeyi her gün ruhsal, mental ve fiziksel olarak yaraladığını, sağlıklarını tehlikeye attığını ve iş güvenliğinden uzak çalışma koşullarının çok sayıda hastalığa yol açtığını vurguluyor. Ayrıca, bu ölümler, kuryelerin geride bıraktığı yakınları ve çalışma arkadaşlarını da derinden etkiliyor.

Moto Kurye Ölümlerine Genel Bakış

Rapor, çalışırken hayatını kaybeden 68 kuryenin ne zaman, nerede, kaç yaşında, hangi aylarda, mevsimlerde ve hangi firmalarda çalıştıkları gibi verileri paylaşıyor. Bu noktada, çok uzun çalışma saatleri, zorlu hava koşullarında çalışma, yeterli ve kaliteli ekipman eksikliği, hız temelli prim anlayışı, paket başı ödeme ve düşük ücret gibi unsurlar öne çıkıyor.

Çok Tehlikeli İş Kolunda Güvencesiz İşçiler: Moto Kuryeler

İş Güvenliği Uzmanı Deniz İpek, bu denli güvencesiz koşullarda çalışan moto kuryelerin çok tehlikeli meslekler sınıfına alınmamasını ele alıyor. İpek, işçi sağlığını sağlamak, ağır yaralanmaları ve ölümleri engellemek için işçilerin örgütlenerek temsilcileri aracılığıyla yasaların uygulanmasını denetlemesi ve yeni yasal güvenceleri kazanmaları gerektiğini vurguluyor.

Kuryeler Ölünce Moto Kuryeler Ne Yapıyor?

Mesut Çeki, son 3 yılda daha da görünür hale gelen moto kurye ölümlerine karşı kuryelerin acısını, öfkesini, tepkisini nasıl dile getirdiğini anlatıyor. “Ölmek İstemiyoruz” diyerek düzenlenen basın açıklamalarına, cenazelerde oluşturulan anma konvoylarına değinen yazı, hem yas tutan hem de yaşam haklarını savunan kuryelerin mücadelelerine eğiliyor.

Sonuç ve Öneriler

Raporun son bölümünde, kurye ölümlerinin önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemler, yapılması gereken denetimler ve düzenlemeler özetleniyor. Bu bölüm, geçen yılki raporda da kapsamlı şekilde sıralanan çok çeşitli aktörlere düşen görev ve sorumlulukları vurguluyor.

Kaynak: Kamer Durdu